­
ΧΡΥΣΑΦΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΑ

    Πολύτιμες πηγές για την χρυσοχοΐα της εποχής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μας παρέχουν οι διάφορες τοιχογραφίες αλλά και τα περίφημα ψηφιδωτά.

    Περισσότερα...
  • ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ (“Χρυσεια”) ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αναμφίβολα λοιπόν στην εξελικτική πορεία του αρχαίου Ελληνισμού έπαιξαν τα «χρυσεία» της Μακεδονίας

    Περισσότερα...
  • ΠΑΓΓΑΙΟ

    Κατά τον Ηρόδοτο, οι Θάσιοι, που ως το 463 π.Χ. είχαν στα χέρια τους το εμπόριο του χρυσού και του αργύρου του Παγγαίου.

    Περισσότερα...
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Για πολλούς ο Ελληνικός χρυσός, το Χρυσάφι της Ελλάδας είναι μια φράση που δεν έχει «παρελθόν» ούτε ιστορικές προεκτάσεις, ούτε «παράγει» πολιτισμό. Ο Ελληνικός χρυσός όμως από αρχαιοτάτων χρόνων μεταξύ άλλων προάγει και τον πολιτισμό.

Η εκμετάλλευση χρυσού, αργύρου και μολύβδου είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους λαούς και ιδιαίτερα για τους Αρχαίους Έλληνες. Υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές που δηλώνουν την αξία και τη σημασία των μετάλλων αυτών στη ζωή τους. Ιδιαίτερα ο Ελληνικός χρυσός και ο άργυρος αποτέλεσαν την εποχή εκείνη σύμβολο δύναμης και εξουσίας, αντικείμενο λατρείας και πολύ συχνά αιτία πολέμου.

Τα μεγαλύτερα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού κατά την αρχαιότητα λειτουργούσαν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης. Με τον Ελληνικό Χρυσό, το Χρυσάφι της Ελλάδας, πολλές αρχαίες ελληνικές πόλεις και πολλοί ηγεμόνες στηρίζουν τη δύναμή τους. Η εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού και αργύρου είναι δεδεομένη. Ορόσημο στην αρχαία ιστορία είναι το γεγονός ότι από την εκμετάλλευση αργύρου στο Λαύριο οι Αθηναίοι κατασκεύασαν εκτός των άλλων 200 τριήρεις και συνέτριψαν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες τον Περσικό στόλο στη Σαλαμίνα.

ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ